סביבת עבודה

תכנון חלל מסחרי

חלל מסחרי מעוצב הוא מכפיל כוח שיווקי ומכירתי. בין אם מדובר בחנות דגל, משרדי מטה, אולם תצוגה והדגמה או אפילו רצפת ייצור- מטרת התכנון היא לאפשר חווית שימוש חיובית המקדמת את המותג. חברות מסחריות משקיעות סכומי כסף משמעותיים  כל שנה בשטחי תצוגה זמניים בתערוכות הנחשבות בעולם ועדיין- את המשרדים או החנויות הקבועות הן לעיתים מזניחות.

תהליכי בנייה/ עיצוב או תחזוקה לחללים מסחריים ראוי שייעשו לאט ומתוך ראייה לטווח ארוך. בחירת הספקים המתאימים צריכה להיעשות על בסיס מומחיות רלוונטית. אדריכל טוב אינו מספיק. אדריכל עם ניסיון באינטגרציה של מערכות לוגיסטיקה וזיקה שיווקית מיתוגית נדרש בהחלט.

Ran-Q מובילה תהליכי תכנון בניית חללים אלו עם צוות מומחים מוכחים בתחומי: קונסטרוקציה, ניהול פרויקטים, אדריכלות, מיתוג, אפיון טכנולוגי, אוטומאציה/ בקרה ובינוי.

רצפת קנייה ל retail

בעולם הקמעונאות תכנון רצפת קנייה מבוסס על מחקרים ודאטה. הרבה דאטה. פאקו אנדרהיל- מחבר הספר ״איך ולמה אנשים קונים״ (הוצאת מטר) ואחד המומחים המובילים בעולם פיתח תחום הנקרא ״מדע הקניות״ (shopping science).

תחום התמחות זה צבר תאוצה בשנות ה80 לאחר שעות צפייה וניתוח התנהגות אנושית בחללי מכירה. היות ומדובר בכמות עצומה של יחידים וחנויות התוצרים מאוד אמינים עקב סטיית תקן נמוכה מאוד.

אם אני מבסס מסקנות לאור מה שאני רואה שקורה בחנות הקטנה שלי שמאכלסת ביום עמוס 30 קונים בבת אחת- יכול להיות שהמסקנות שלי מוטות ומעורפלות עקב זה שמדובר בחנות שלי, מדובר בשכונה ספציפית, מוצרים ספציפיים ולקוחות ספציפיים (מדובר בחנות בגדי נשים למשל).

האגדה מספרת כי בנקודה מסוימת בשנות ה80 החברה של פאקו אנדרהיל  (Envirosell)   הייתה הלקוח הגדול של סרטי צילום (פילם) של קודאק. שעות הצפייה ומדידת התנהגות בני אדם העלתה מספר תחנות בסיס ליישום עקרונות תכנון רצפת קנייה:

  1. חלון הראווה: איך נכון ואיך לא נכון לתכנן אותו ההתאם לסביבה. רחוב הומה אדם במוצף בתנועה בעיקר מצד ימין למשל (ישנה שם יציאה של רכבת תחתית) יכתיב חלון ראווה מסוים. סוגי חלונות ראווה לעיצוב נכון.- מה בחלון הראווה יגרום ללקוחות שלנו להאט ולקחת החלטה להיכנס לחנות.
  2. שטח נחיתה: מה קורה לצרכן ברגע הכניסה לחנות. מה הוא רואה קודם ומה אחרי- למה אנחנו רוצים שייחשף בעיקר? מה ימשוך אותו פנימה לחנות? שביל רצפה, אזור פתוח הנותן תחושה מזמינה… עומס ויזואלי גבוה או נמוך?  מה בשטח הנחיתה יגרום ללקוחות שלנו להחליט להשקיע זמן שהייה משמעותי בחנות ולא להסתובב ולצאת.
  1. פלנוגרמה: איך לנצל נכון את שטח החנות. מבחינת החשיפה החושית של הלקוח, שטח החנות כולל גם קירות. כשהלקוח מסתובב בחנות הוא בעצם מתרגל למקום חדש שמעולם לא ראה או לא היה בו הרבה זמן. העיניים לרוב משקיפות לאורך ולרוחב ומגבשות תחושה לא מוגדרת.
    תכנון נכון של החלל עשוי לפסול  מדפים גבוהים (לכאורה בזבוז שטח אחסנה)  כדי להימנע מיצירת מעברים צרים הנותנים תחושה של מבוך.  צבעים בתפזורת היוצרים עומס על העין, מיקום מוצרים בצד ימין או שמאל בהתייחס לקהל של גברים או נשים- כל אלו הינם מרכיבים הנלקחים בחשבון ולהם השפעה מכרעת ומוכחת בפדיון היומי של אותה חנות.
  1. קופה: למרות שלכאורה היא האחרונה בתור ולאחר שנלקחה ההחלטה של הלקוח כבר לקנות- אזור הקופה הוא קריטי ומשמעותי בתכנון לפי מדע הקניות. ישנם לא מעט מקרים של עזיבת תור של לקוחות. זמן ההמתנה יכול לשמש לחשיפה למוצרים שמטרתם העמקת מכירה או לצריבת תדמית וחיזוק ביטחון הלקוח כי בחר נכון כשבחר בנו או לפחות להנעים את זמנו של הלקוח.

מדע הקניות כמובן לא יכול להתבצע נכון במנותק ממוצר טוב, DNA מותג איכותי ואינטליגנציה תקשורתית  של כוח האדם בחנות. מרכיבים אלו, יחד עם מדע הקניות מאפשרים סינרגיה.

עיצוב עמדת עבודה

״לו היו לי 6 שעות לכרות עץ הייתי משקיע 4 שעות בלהשחיז את הגרזן שלי.״ 

אברהם לינקולן.

עמדות עבודה הבנויות נכון הן מפתח לתפוקות גבוהות, איכות ייצור איכותית עקב מיעוט טעויות, ממוצע וותק עובדים גבוה, תאונות עבודה פחותות ואיכות חיים בכלל של העובד.

בארגונים המובילים בעולם מועסקים ארגונומים במטרה לשפר את עיצוב ואיכות הנדסת האנוש של העובדים. השיקול הוא לא נראות (למרות שגם נראות חשובה) אלא רווחת העובד ורווחי החברה. רתכים, מלגזנים, נגרים, נהגים ופקידים מפעילים לעיתים את הגוף תוך כדי אי נוחות בינונית עד קיצונית ואפילו תוך סכנת חיים.

עיצוב משרדים

 “simplicity is the ultimate sophistication”
ליאונרדו דה-וינצ׳י

משרדי חברה הם כרטיס הביקור האולטימטיבי.  גם אם הלקוחות לא מגיעים לחנויות ולא למשרדים, עובדי החברה מגיעים לשם ושם נסגרות עסקאות משמעותיות לחברה. עיצוב משרדים נכון ייקח בחשבון את כלל מרכיבי המותג- ערכים, צורות, מוצר, צבעים. את המרכיבים האלו ימזגו עם החלל הקיים או המיועד, הסביבה, הבניין , הקומה ובמטרה לשרת ארגונומית את המשתמשים הקבועים והמזדמנים בחלל המעוצב.

בעיצוב משרדי חברה הקו המנחה רצוי שיהיה- Less is More.

משרד צעקני ומפואר בהגזמה נותן תחושה הפוכה מעוצמה. הוא לרוב מעיד על צורך מוגזם להרשים ועל חוסר ביטחון. מצד שני ישנה חשיבות גבוהה לתשומת לב לפרטים ולהרגשה כי מדובר ביותר מרק מקום עבודה. שכאן יודעים לפנק.

אדריכל טוב יעצב משרד יפה. אדריכל מעולה יעצב משרד עם אופי.

ארגונומיה

ארגונומיה היא שילוב של שתי מילים: עבודה-ERGO וחוקים-NOMUS. במילים אחרות מהם החוקים הנכונים לכלי עבודה נוחים נעימים לשימוש.

לכל עובד או מנהל מידות גוף אחרות והעדפות עבודה ספציפיות.

ארגונומיה איכותית מיושמת פרטנית ומותאמת אישית לכל עובד בכל תפקיד בדגש על עיצוב מוצר. איזה מקלדת נכונה? מה גובה הכיסא? מה עוצמת הקירור של המזגן אם מדובר בפקיד או עובד כפיים?

לנתונים אלו, הנראים לא חשובים יש השפעה עקיפה מכרעת על איכות העבודה, כמות טעויות, תפוקות ואפילו בהורדת תאונות העבודה עם פגיעות גוף ונפש.